VANKILATAIDETOIMINTA

 

Kilpailutuksen tuloksena Nurjapuoli vastaa valtakunnallisesti vankiloiden kuvataidetoiminnan järjestämisestä ajalla 2017-2020. Hankkeen asiakas on Rikosseuraamuslaitos. Yhdistyksen kautta vankiloiden kuvataidetoiminta työllistää tällä hetkellä neljä ammattitaiteilijaa. Vuonna 2019 vankilataidetoiminnan vastaavana ohjaajana toimii kuvataiteilija Karoliina Huuskonen.

Nurjapuoli on järjestänyt kuvataidetoimintaa vuoden 2017 maaliskuusta alkaen yhteensä 21 projektia 17 vankilassa.

Vuonna 2019 tähän mennessä toimintaa on järjestetty Laukaan, Mikkelin, Kuopion, Oulun sekä Sukevan vankiloissa. Vuonna 2018 taidetoimintaa järjestettiin yhdeksässä vankilassa. Laitokset olivat Sulkavan, Turun, Huittisen, Köyliön, Pyhäselän, Juuan, Pelson, Kestilän sekä Vantaan vankila. Vuonna 2017 taidetoimintaa järjestettiin seitsemässä vankilassa. Laitokset olivat Sulkavan, Mikkelin, Naarajärven, Laukaan, Helsingin, Pyhäselän ja Käyrän vankila.

 

TAUSTAA
Yhdistyksen perustajajäsen Sara-Elina Rapo sai aikoinaan kipinän vankilatyöhön työskenneltyään opettajana nyt jo lakkautetussa Konnunsuon vankilassa. Kuvataiteilijan opinnäytetyönään hän toteutti yhteisötaideprojektin Sulkavan vankilassa ja sen jälkeen vuoden mittaisen taidepajaprojektin neljässä Itä-Suomen alueen vankilassa Suomen kulttuurirahaston tuella. Rapo on ammatiltaan kuvataiteilija ja kulttuurituottaja.

Kuvataiteilija ja kulttuurituottaja Minna Mänttäri tuli mukaan 2015 Rapon vankilataideprojektin assistentiksi ja on toiminut yhtenä vankiloiden kuvataidetoiminnan ohjaajista.